نقش تمرینات ورزشی در افزایش بهره‌وری واکسیناسیون بر علیه کووید-19 - اکبری زینب; جعفری آسیه; رستمی نژاد مظهر; توکلی سجاد (مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), 2022)
سندرم حاد تنفسی کروناویروس 2 (SARS-CoV-2)، یکی از اعضای جدید خانواده کروناویروس‌های انسانی که در مارس 2020 سازمان جهانی بهداشت (WHO) شیوع آن را به عنوان یک بیماری همه‌گیر اعلام کرد، تا به امروز باعث بیش از ۴۰۰ میلیون مورد ابتلا و ۵ میلیون مرگ در سراسر جهان شده است. واکسن‌ها امید اصلی در توقف و پایان دادن به همه‌گیری کووید-19 در نظر گرفته می‌شوند. موفقیت واکسن‌ها عمدتاً به حافظه ایمونولوژیک بستگی دارد. افرادی که در معرض خطر بالای ابتلای مجدد به کووید-19 هستند، هیچ مدرکی مبنی بر داشتن حافظه سلول B را نشان نمی‌دهند. همچنین 20 درصد از بیماران مبتلا پاسخ آنتی‌بادی ایجاد نمی‌کنند. کارآزمایی‌های بالینی و مطالعات مقطعی نتایج متفاوتی را در مورد تأثیر تمرینات ورزشی بر عملکرد واکسیناسیون گزارش کرده‌اند. هدف از این مطالعه مروری، بررسی این است که نشان دهد تمرینات ورزشی نقش مهمی برای پیشگیری از ابتلای مجدد و ایجاد پاسخ‌های محافظتی بهتر پس از واکسیناسیون دارند. نتایج نشان داد تمرینات ورزشی منظم باعث افزایش پاسخ آنتی‌بادی ثانویه حافظه سلول B و کاهش شدت عفونت مجدد و عوارض نامطلوب واکسن‌ها می‌شود.