تأثير هشت هفته تمرين مقاومتي فزاينده و يك دوره بي تمريني پس از آن بر شاخصهای LVIDS و LVIDD بطن چپ زنان کم تحرک - حسین زاده سلاله; نقی زاده حسن; فلاح حمیدرضا; بابایی علیرضا (مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), 2024)
مقدمه: فعالیت ورزشی محرکی برای بهبود عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی است لذا از این رو هدف از تحقیق حاضر تأثير هشت هفته تمرين مقاومتي فزاينده و يك دوره بي تمريني پس از آن بر شاخص¬های LVIDS، LVIDD بطن چپ زنان کم تحرک بود. روش تحقیق: در این تحقیق نیمه تجربی 32 نفر از زنان کم تحرک به صورت تصادفی در دو گروه : تمرین مقاومتی ( 16 نفر) و کنترل (16 نفر) جای گرفتند. قطر پایان دیاستولی بطن چپ (LVIDD) و قطر پایان سیستولی بطن چپ (LVIDS)، با دستگاه اکو کاردیوگرافی در سه مرحله قبل از شروع تمرین، پایان 8 هفته تمرین و پایان 4 هفته بی تمرینی با استفاده از دستگاه اکو کاردیوگرافی اندازه گیری شدند. پروتکل تمرینی به مدت 12 هفته به مرحله اجرا در آمد و در نهایت داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری Tمستقل، آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر در سطح معنیداری 05/0>p با نرم افزار 21 SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج : میانگین و انحراف معیار متغیر LVIDD در گروه تجربی در مرحله پیش آزمون،پس ازمون و بی تمرینی بترتیب 33/0±74/4 ، 32/0±89/4 ، 31/0±81/4 و در گروه کنترل بترتیب 41/0±91/4 ، 40/0±90/4 ، 41/0±88/4 بود و میانگین و انحراف معیار متغیر LVIDS در گروه تجربی در مرحله پیش آزمون،پس ازمون و بی تمرینی بترتیب 27/0±14/3 ، 33/0±01/3 ، 28/0±04/4و در گروه کنترل بترتیب 31/0±99/2 ، 31/0±02/3 ، 39/0±00/3بود. لذا نتایج نشان داد بین مقادیر LVIDD از پیش آزمون تا پس آزمون و از پس آزمون تا پایان دوره بی تمرینی در گروه تجربی تفاوت معنیداری وجود داشت(05/0>p) همچنین بین مقادیر LVIDS فقط از پیش آزمون تا پس آزمون به تفکیک گروه تجربی و کنترل، تفاوت معنیداری وجود داشت (05/0>p). نتیجه گیری: نتایج بدست آمده از تحقیق نشان داد 8 هفته تمرین مقاومتی بکار گرفته شده باعث تغییرات سودمند در ساختار و عملکرد قلب زنان کم تحرک شده است، در حالیکه 4 هفته بی تمرینی بر این سازگاریها و تغییرات بدست آمده اثرات نامطلوبی داشته است. ار این رو توصیه می گردد افراد تمرینات را به صورت اصولی و منظم پیگیری کنند.