بررسی اثر محدودیتهای ناشی از کووید- 19 بر وزن، شاخص توده بدنی و میزان متابولیسم پایه ورزشکاران کاراته در ایران - سلیمان بیگی ناصر; دلشاد امیرحسین; جعفریان یسار حمید; سلیمان بیگی علیرضا (مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), 2024)
مقدمه: کووید-19 با تعداد زیادی مبتلا و متوفی باعث ایجاد یک بیماری همهگیر جهانی شده است. کشورها جهت پیشگیری از انتشار و مهار ویروس، محدودیتهای اجتماعی در بازههای زمانی مختلف اعمال نمودهاند. آثار این محدودیتها، فعالیتهای بدنی را تحت تاثیر قرار داده است. این مطالعه بررسی اثر محدودیتهای ناشی از کرونا کووید-19 بر وزن، شاخص توده بدنی ومیزان سوخت وساز پایه، بر روی ورزشکاران کاراته ایران میباشد. روش کار: کاراتهکاهای فعال عضو فدراسیون کاراته ج. ا. ایران، جامعه آماری را تشکیل دادند. پرسشنامه به عنوان ابزار جمعآوری اطلاعات بهطور آنلاین از بستر Google Drive در اختیار آنان قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز قبل از کرونا (PRE) و دوران کرونا (POST) توسط 406 پرسشنامه دریافت شد. 31 پرسشنامه به دلیل اطلاعات نامعتبر حذف شد. 375 نفر به عنوان نمونه آماری مورد بررسی قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل دادهها از نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون t وابسته استفاده شد. مقدار P کمتر از 0.05 به عنوان سطح معناداری لحاظ شد. یافتهها: تحقیق نشان داد: در اثر محدودیتهای کووید-19، در وزن، شاخص توده بدنی و میزان سوخت وساز پایه به طور معنادار تفاوت وجود دارد (001/0p<). نتیجهگیری: جهت جبران و کاهش عوارض ناشی از اعمال محدودیتهای کووید-19 و یا موارد مشابه اعمال محدودیت در آینده، ضرورت انجام فعالیتهای بدنی جایگزین در فضای محدود، رعایت هرم تغذیه مناسب و استراحت بموقع مورد تاکید است.