تاثیر فعالیت بدنی طبیعت محور بر نشانگان افسردگی و ناگویی هیجانی در بیماران مبتلا به اختلالات افسردگی - زمانیان فائزه (مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), 2024)
هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر فعالیت‌بدنی طبیعت‌محور مبتنی بر باغبانی، بر نشانگان افسردگی و ناگویی هیجانی در زنان مبتلا به اختلالات طیف افسردگی بود. بدین منظور، به روش نمونه‌گیري در دسترس تعداد 30 نفر از زنان افسرده 40 تا 50 سال مراجعه‌کننده به مرکز روانشناختی آبان در شهر اصفهان انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. پس از برگزاری پیش‌آزمون، گروه آزمایش در پرتکل فعالیت‌‌بدنی طبیعت‌محور شامل هشت جلسه 60 دقیقه ای (دو بار در هفته) تمرین‌کردند. سپس هر دو گروه در پس‌آزمون شرکت کردند. ناگویی هیجانی و نشانگان افسردگی به ترتیب توسط آزمون‌های تورنتو و افسردگی بک ارزیابی‌شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار ‏SPSS-24‎‏ در ‏دو ‏بخش توصیفی شامل (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون t همبسته برای مقایسه درون گروهی و آزمون t مستقل برای مقایسه بین گروهی) مورد تجزیه ‌و تحلیل قرارگرفت. نتایج نشان داد که تمرینات فعالیت‌بدنی طبیعت‌محور مبتنی بر باغبانی بر سلامت روان زنان مبتلا به افسردگی تاثیر معنی‌دار دارد. تفاوت بین دو گروه آزمایش و کنترل نشان داد که بیمارانی که فعالیت‌های طبیعت‌محور را انجام دادند به طور معنی‌دار بهبود در ناگویی هیجانی (00/0=sig) و نشانگان افسردگی (03/0=sig) داشتند. به طور کلی، فعالیت بدنی طبیعت محور و باغبانی به عنوان یک روش درمانی مناسب و لذت‌بخش برای بیماران مبتلا به افسردگی پیشنهاد می‌گردد.