بررسي تاثیر هشت هفته درمان دستی بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به کمر درد مزمن غیر اختصاصی - رستمی نژاد, مظهر; طباطبائی, حمید (مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), 2022)
سابقه و هدف: کمردرد یا درد ستون فقرات کمری شایعترین عارضه عضلانی استخوانی است. در حدود ۵۰ الی ۸۰ درصد از افراد عادی کمردرد را درطول زندگی تجربه می‌کنند و در حدود ۸۰ درصد مشکلات وابسته به ستون فقرات در ناحیه کمر رخ می‌دهد. هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثر هشت هفته درمان دستی بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به کمردردهای مزمن غیراختصاصی بود. روش کار: در اين مطالعه كارآزمايي باليني 50 نفر از زنان بين 30 تا 55 سال مبتلا به کمردردهای مزمن غیراختصاصی به‌صورت تصادفی انتخاب شده و در دو گروه مداخله درمان دستی با میانگین سن (7/67±38/16) و گروه شاهد با میانگین سن (7/00±38) تقسیم شدند. گروه شاهد فقط برنامه آموزشی کمردرد داده شد و گروه تجربي به مدت هشت هفته و هفته‌ای یک جلسه علاوه بر برنامه آموزشی کمردرد تحت درمان دستی نیز قرار گرفتند. کیفیت زندگی آزمودنی‌ها در پیش از هشت هفته به عنوان پیش‌آزمون و پس از دوره مداخله به عنوان پس‌آزمون مورد سنجش قرار گرفت. یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که مداخله درمانی بر بهبود کیفیت زندگی مؤثر بودند و تفاوت آماری معناداری در بین دو گروه مداخله و شاهد مشاهده شد (p < 0.05). نتیجه‌گیری: به طور کلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد که کیفیت زندگی زنان مبتلا به کمردردهای مزمن پس از هشت جلسه درمان دستی در طول هشت هفته بهبود مییابد.