مقایسه اثر یک وهله فعالیت هوازی بر عملکرد اندوتلیوم به روش FMD در زنان پری منوپوزال و پست منوپوزال - دمیرچی, ارسلان; شیروی, ساناز (مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), 2022)
سابقه و هدف: بیماری قلبی عروقی علت اصلی مرگ‌ومیر زنان در کشورهای توسعه‌یافته است. سالانه از هر ۳ زن ۱ نفر بر اثر بیماری قلبی عروقی جان خود را از دست می‌دهد. به‌طور کلی یائسگی با افزایش عوامل خطر بیماری‌های قلبی و عروقی همراه است؛ به‌طوری که این افزایش خطر در سالهای قبل از یائسگی شروع شده و تا پس از یائسگی بدتر می‌شود. هدف از تحقیق حاضر مقایسه اثر یک وهله فعالیت هوازی بر عملکرد اندوتلیوم به روش FMD در زنان پری منوپوزال و پست منوپوزال بود. روش کار: 30 زن پری منوپوز و پست منوپوز بدون داشتن سابقه ورزشی و ابتلا به هر گونه بیماری قلبی- عروقی در دو گروه پری منوپوزال (15 نفر) و پست منوپوزال (15 نفر) قرار گرفتند. پس از انجام معاینات اولیه شرکت‌کنندگان در 30 دقیقه تمرین دویدن روی نوارگردان با شدت 60 تا 70 درصد ضربان قلب بیشینه شرکت کردند. عملکرد اندوتلیوم عروق به روش FMD، ۳۰ دقیقه قبل و بعد از فعالیت بدنی توسط دستگاه سونوگرافی داپلر و به وسیله متخصص اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: یافته‌های آزمون تی مستقل نشان می‌دهد تفاوت معنی‌داری در عملکرد عروق بین زنان پری منوپوزال و پست منوپوزال قبل و پس از 30 دقیقه فعالیت هوازی وجود دارد (0.05<P). نتیجه‌گیری:داده‌های بدست آمده ازFMD نشان‌دهنده عملکرد بهتر عروق در زنان پری منوپوزال می‌باشد.