شناسایی موانع مشارکت بیماران مولتیپل اسکلروزیس استان خوزستان در فعالیت های ورزشی - pirayesh, asad; حیدری نژاد, صدیقه; ویسیا, اسماعیل (مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن), 2023)
سابقه و هدف: مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) یک بیماری مزمن مبتنی بر ایمنی و تخریب سیستم عصبی مرکزی است که تصور می‌شود در اثر تعامل عوامل محیطی، ژنتیکی و اپی‌ژنتیکی ایجاد می‌شود. هدف اصلی این تحقیق شناسایی موانع مشارکت بیماران مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) در فعالیت‌های ورزشی در استان خوزستان بود. روش‌کار: این تحقیق با ماهیت اکتشافی-کاربردی و روش آمیخته کیفی-کمی انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 18 نفر از خبرگان آگاه به موضوع و در بخش کمی شامل کلیه بیماران ام اس در استان خوزستان با تعداد 3300 نفر بود. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعیین شد که معادل 344 نفر بود. ابزار جمع‌آوری داده‌ها در بخش کیفی شامل مصاحبه نیمه‌ساختار یافته بود. طی سه مرحله، تعداد 45 مفهوم، 19 مقوله فرعی و 7 مقوله اصلی استخراج شد. در بخش کمی، ابزار جمع‌آوری داده‌ها پرسشنامه محقق‌ساخته بر اساس نتایج مصاحبه‌ها تنظیم شد. پایایی پرسشنامه با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به مقدار 0.91 تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزارهای SPSS و Smart PLS استفاده شد. یافته‌ها: نتایج نشان دادند که موانع فرهنگی و محیطی، آموزشی و پژوهشی، فردی، مدیریتی و اقتصادی، برنامه‌ریزی و سخت‌افزاری، زمان و روانشناختی از مهم‌ترین موانع مشارکت بیماران ام اس در فعالیت‌های ورزشی هستند. نتیجه‌گیری: به مسئولین ورزش و سلامت استان توصیه می‌شود با توجه به اولویت‌های شناسایی شده، جهت رفع موانع و افزایش مشارکت بیماران ام اس در فعالیت‌های ورزشی تلاش کنند و از این طریق به بهبود کیفیت زندگی آنان کمک نمایند.